När man ska ut på fisketur kan man behöva ha lite utrustning med sig. Beroende på om man ska ut med båt eller till fots behövs såklart olika kläder och utrustning, och givetvis beroende på vilken typ av fiske man har tänkt sig.

Olika fiske kräver olika utrustning, men det finns vissa gemensamma nämnare. Fiskespö, agn eller drag, extra lina, krokar, håv, kniv, första hjälpen-kit, matsäck, regnkläder, klädombyte, stövlar, vadarbyxor, tumstock eller måttband och kanske en våg är väldigt bra att ha.

Gällande kläderna är det viktigt att klä sig rätt, lager på lager och kläder med bra förvaringsmöjligheter som till exempel benfickor och en väst med bra fickor till småsaker man vill ha lättåtkomligt. Stora tjocka jackor gör att det blir svårare att hantera spöet med den snärt och finess som krävs, därför är det bättre med en tröja och en väst. Västen gör att luft cirkulerar bättre och man blir inte lika svettig. När kläderna blir svettblöta eller blöta av annan anledning är det lättare att man kyls ned och börjar att frysa, vilket i sig inte är någon fördel för fisketurens tjusning.

Fiskar man ifrån en båt, och hoppas på att få större och starkare fisk är skor som ger ett bra grepp ombord på båten bra. Tänk även på att ta med handskar, då långa utdragna kamper kan ge stora blåsor i händerna även på den mest garvade fiskare. Säkerhetssele att spänna fast sig med ombord kan vara ett måste ibland, och en fastskruvad fiskestol på båten kan vara av godo det med. Solskydd är viktigt. Fiskehatt, keps eller mössa samt hudlotion med solskyddsfaktor, eftersom solen kan steka väldigt bra på sjön. Innan man vet ordet av är man lika röd som kräftorna i augusti. Vattenflaska, helst sådan att fästa i bältet är mycket smidigt, samt att dricka mycket. Håller man sig vid god vigör blir fisketuren en minnesvärd upplevelse.