Vilken utrustning du ska satsa på inför jakten eller fisket beror naturligtvis på vad det är du ska jaga eller vilket fiske du ska bedriva.

När det kommer till jakt behöver du en jaktradio. Få jaktlag jagar utan radio. En handburen GPS-navigator gör att du kan pejla in både din egen och din jakthunds position. Spårningstekniken gör också att dina nära och kära kan hitta dig om du skulle gå vilse. Hörselskydd är ett måste. En bra lösning är aktiva hörselskydd, jaktradio och en koppling mellan dessa. De aktiva hörselskydden har mikrofoner på utsidan och högtalare inne i kåpan. När ett skadligt ljud inträffar, till exempel från ett vapen, stänger en elektrisk krets kopplingen och ljudet når aldrig dina öron. En jaktkniv hör till basutrustningen. Med den tar du ur djuret på plats. En eftersökslampa är alltid bra att ha. Hur försiktig man än är vid själva jakten så blir det tyvärr eftersök ibland. Utöver detta gäller det att klä sig rätt, gärna i flera lager, så att man håller sig varm och torr. Samma sak gäller dina fötter. Börja gärna med en tunn socka och därefter en i ull innan du tar på dina läderkängor eller gummistövlar.

När det gäller fiske bör utrustningen anpassas till vilket slags fiske det rör sig om. Vid spinnfiske efter till exempel Abborre krävs ett spinn- eller haspelspö på runt 5-6 fot och en liten haspelrulle med 0,20-0,25 mm lina. Använd beten som små blänken, spinnare eller småwobblers. Ska du spinnfiska efter Gädda krävs kraftigare doningar. Då behövs ett lite styvare spö på 7-8 fot och minst 150 m lina på 0,30-0,35 mm. Bra beten här är 12-18 cm wobblers, 10-20 gr blänken, större jiggar och spinnare. Om du vill flugfiska efter Öring och Regnbåge är ett flugspö med lina i AFTM-klass 6-7 bra.