Spinnfiske är populärast av fiskemetoderna och den mest utbredda. Enkelt beskrivet kan man säga att man med betets vikt kastar ut betet och därefter vevar in det igen. Spinnfiske är ganska enkelt och vem som helst kan göra det. Svårigheten ligger i att lära sig själva kastmomentet och när man skall släppa linan. Spinnfiske kräver inte mycket utrustning, du klarar dig med spö, rulle, lina och beten. Använder du haspelrulle ska du ha ett haspelspö vilket är den vanligaste metoden vid spinnfiske. När det kommer till beten finns det en uppsjö, exempelvis Jigg, Wobbler, Spinnare och Skeddrag.

Flugfiske kan vara både enhands och tvåhands. Till skillnad från bland annat spinnfiske där betet är själva tyngden så utgör linan tyngden i flugfisket. När man flugfiskar använder man lugna bestämda rörelser och en rak spögång, det vill säga spöt ska alltid gå i samma linje. Det gäller att tajma kraftöverföringen mellan spö och lina och att använda sig av små handledsrörelser. Man kan tänka sig spöt som en förlängning av armen. Här är också själva kasttekniken viktig, men med lite övning lär man sig snabbt. Vanliga beten inom flugfiske är insekts- och fiskimitationer. En väldigt populär fiskimitation är en så kallad Streamer.

Utöver spinnfiske och flugfiske finns en stor variation av fiskemetoder. Mete är den vanligaste av dem och den har i princip alla provat på någon gång. Pimpling och angling är tillsammans med ismete olika vinterfiskemetoder. Ismete är en modernare variant av angelfiske där man främst siktar in sig på gädda. Vertikalfiske är en metod man använder sig av för att i första hand få gös. Jerkfiske är egentligen spinnfiske med wobbler utan sked som man rycker fram i korta knyckar. Sedan finns havsfiske, trolling, dragrodd och andra fisketekniker. Trolling genererar ofta mycket fisk. Man kan naturligtvis också använda sig av nät, ryssjor, tinor och annat när man fiskar, beroende på vilken upplevelse man är ute efter och vad man vill fiska.