Att välja rätt typ av båt beror naturligtvis på vad du ska använda den till. Det finns en uppsjö av båttyper, alla med sina förtjänster och begränsningar. Fyra typer av båtar som täcker in det mesta är hardtop, styrpulpet, daycruiser och walk-around. Gemensamt för dessa fyra är att de har ett planande skrov. Nackdelen med det är att det blir stötigare i motsjö jämfört med en v-form. Fördelen är att båten planar ut snabbare.

Hardtopen är en populär typ av båt. Den är i princip öppen, med täckt främre del och en bakre del som kan täckas med kapell. Längden brukar ligga på fem till sex meter och den har oftast en utombordare i aktern. Det är en mångsidig båt utmärkt till bland annat dagsutflykter och vattenskidåkning.

Styrpulpeten är en öppen båt med en pulpet mitt på eller på endera sidan. Den kommer oftast med utombordare. Båttypen saknar i stort kapell och är bäst lämpad för att ta sig från punkt A till punkt B med. Den är oöm, säker och lämpar sig också utmärkt för fiske.

Daycruisern har oftast en inombordare i maskinrummet. Den har en ruff under fördäck och en stor öppen sittbrunn. Längden varierar mellan fem och sju meter. Här finns bekväma sittplatser och i ruffen finns plats för övernattning i form av kojplatser samt en toalett med dörr. Den här typen av båt är som gjord för socialt umgänge. Däremot är den inte att föredra vid hårt väder.

Återstår Walk-arounden. Den har en stor styrpulpet mitt på. Motorn kan sitta i aktern men kan lika väl vara en inombordare. Längden brukar ligga någonstans från fem till upp emot åtta meter. Den är praktisk, säker och framförallt snabb. Under styrpulpeten finns ett utrymme som kan användas som sovplats eller för att stuva undan saker. Användningsområdet är i stort detsamma som hos styrpulpeten.