Båtar finns till både nytta och nöje i alla olika prisklasser och i alla olika storlekar, från stora färjor för biltrafik till farfars gamla jolle nere vid bryggan. I huvudsak delas båtar in i tre olika kategorier; roddbåtar, segelbåtar och motorbåtar.

Roddbåtar drivs av mänsklig muskelkraft med åror och kan ha många roddare och årpar. Segelbåtar drivs enbart av vindkraft genom stora segel som fångar vindarna och för båten framåt. En segelbåt kan vara jättestor och ha flera master men den kan också vara väldigt liten och bara ha en liten mast. Motorbåtar är alla båtar som drivs med någon typ av mekanisk motor. Segelbåtar som är utrustade med motor tillhör gruppen motorbåtar, även om de har mast och stort segel.

Båtar finns med olika form och skrov. De kan vara flatbottnade eller ha köl och de kan ha ett eller flera skrov. En båt med två skrov kallas katamaran och en båt med tre skrov sida vid sida kallas trimaran. Ofta är det segelbåtar som har flera skrov och många gånger är katamaraner och trimaraner stabilare och även snabbare än båtar med enkelt skrov. Båtar kan vara öppna eller överbyggda med ett eller flera däck och de tillverkas nu för tiden mest i stål, aluminium, kolfiber, glasfiber och polyester. Även det man i folkmun kallar gummibåtar är allt vanligare.

Träbåtar byggs givetvis fortfarande, men i liten omfattning och anses vara både dyrt och exklusivt då det är ett gammalt fint hantverk. När det kommer till träbåtar är det vanligare att restaurera och renovera gamla båtar än att bygga nya.

Idag utgör fritidsbåten en allt större andel av båtarna på sjöar och hav. Båten är inte längre bara ett transportmedel eller arbetsredskap, utan även en hobby för allmänheten. Utbudet av båtar har därför ökat, och det finns många olika typer av fritidsbåtar att välja mellan, både med och utan segel eller motor. Vad du än föredrar, glöm bara inte flytvästen!